Persbericht

Hartenjager, de literaire datinggame, is uit.

Hartenjager is een literaire datinggame voor smartphone en tablet, waarbij Violet, een personage uit de boeken van Arnon Grunberg, tot leven komt. In de app probeer je haar hart te veroveren door brieven met haar te schrijven. Als dat 100% lukt, ontvang je een uitnodiging voor een ontmoeting.

Stichting Society of Play ontwikkelde de app in samenwerking met Arnon Grunberg en zijn uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. De brieven zijn speciaal voor deze game door Arnon Grunberg geschreven.

Interactieve fictie

De game zet een nieuwe vorm van interactieve fictie in de wereld: een literaire letterbot. Je gaat dus een penrelatie aan met een fictief personage, dat ook terugschrijft. Maar wie zit er eigenlijk aan het andere einde van de brieven?

Grunberg over Hartenjager

Grunberg: “Hartenjagen verbindt een literair genre bij uitstek, de brief, met de techniek van de game waarbij de speler de uitkomst van het spel beïnvloedt. Wat op het spel staat is het einde van de eenzaamheid. Hartenjagen is een poging de waarheid van schrijver en gamemaker op te rekken, een waarheid die zich niet langer in een parallelle wereld bevindt – hier is het boek, hier is de game, daar is het leven – maar deel uitmaakt van het dagelijks leven van de speler. Doel van Hartenjagen is om meer te zijn dan een placebo.”

Hoe je kunt winnen
Schrijf je in je brieven aan Violet over onderwerpen die haar interesseren, dan stijgt haar verliefdheid (en de jouwe ook als het goed is). Het helpt als je het boek hebt gelezen waar ze in voorkomt (Huid en haar, 2010), maar dat is niet noodzakelijk. De game bevat namelijk een ‘magisch kladblok’ dat je helpt met het zoeken naar onderwerpen die aanspreken. Hoe meer je van haar hart verovert, hoe meer zij zichzelf ook bloot zal geven. In tekst -zoals alleen Grunberg dat kan- en in beeld. Lukt het niet om te schrijven over zaken die haar interesseren, dan wijst ze je op den duur af. Game over.

Wat spelers aan Violet schrijven

De brieven die Violet ontvangt zijn zeer divers. Van lang tot kort, van literair tot vol met spelfouten (hoewel het systeem brieven met téveel fouten niet accepteert). Sommigen spelers schrijven terwijl ze op de wc zitten te poepen, anderen ruimen er speciaal ’s avonds tijd voor in. Uit de vele usertests bleek dat spelers ook wel eens een ‘rol’ aannemen en bijvoorbeeld schrijven over kinderen die ze in real life helemaal niet hebben. Spelers kunnen overigens zelf aangeven of hun brieven wel of niet gepubliceerd mogen worden op www.hartenjager.nl of elders, nu of in de toekomst.

Fondsen

De game is gemaakt met financiële steun van het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De actrice (Violet) wordt gespeeld door Eva van de Post. De app kost €2,29. Met de opbrengsten worden onderhoud en updates van de app gefinancierd.

Downloads

iOs: https://itunes.apple.com/nl/app/hartenjager/id1237080787?mt=8

Andorid: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hartenjager

Lees alles over Hartenjager op: www.hartenjager.nl

 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie of andere beelden kunt u terecht bij:

Hanne Marckmann (Society of Play) / 06-14242879 / info@societyofplay.org

Greta Le Blansch (Nijgh & Van Ditmar) / 06-12327030 / g.leblansch@singeluitgeverijen.nl

 

Meer over de app, dit persbericht, beelden en uitleg: www.hartenjager.nl

Promofilm: https://vimeo.com/218943739

Screenshots: